Tentoonstelling – Beestenboel in het Grachtenhuis (verlengd)

van: 17-12-2021
tot: 12-06-2022

Wist je dat er meer dan vijftig dieren schuilen in het Grachtenmuseum? In de expositie worden de dieren van het museum voor het eerst in de spotlights gezet door fotograaf Yasmine Asha. Welke symbolen kunnen we toeschrijven aan dieren in de achttiende-eeuwse schilderkunst? En hoe verandert hun symboliek in de loop der jaren? Ontdek het in het Grachtenmuseum vanaf 17 december 2021.

Dieren in de schilderkunst

Dieren en mensen zijn altijd onlosmakelijk verbonden geweest, zo ook in de schilderkunst. De gedetailleerdheid van het schilderen en symboliek van dieren is in de loop der tijd enorm veranderd. In de achttiende eeuw waren scenes van landschappen, dieren en mensen in zwang. Ook waren stillevens, met name van bloemen, nog altijd razend populair.

De collectie

Johannes Christiaan Roedig was een van de beste schilders van stillevens in de achttiende eeuw. In het grachtenhuis zijn twee van zijn bloemstillevens uit 1779 te bezichtigen. Behalve bloemen zijn in deze werken ook veel dieren te vinden, die met veel detail geschilderd zijn. Dat deze twee schilderijen samen in het Grachtenmuseum hangen is erg bijzonder, omdat het grootste gedeelte van zijn oeuvre alleen in Rusland te bewonderen is, waaronder in de Hermitage in Sint Petersburg.

Een belangrijke Nederlandse schilder van landschappen was Jurriaan Andriessen. Hij maakte veel wandschilderingen van idyllische landschappen. Zo ook voor dit pand op de Herengracht. Zijn wandschilderingen uit 1776 zijn tijdens deze tentoonstelling te bezichtigen, net als de twee bloemstillevens van Roedig. Bekijk alle dieren uit onze schilderijen nog zorgvuldiger op de close-up foto’s in de Grote zaal.

Meer weten over de Andriessen Zaal? Klik dan hier.