Nieuwe tentoonstelling ‘Waterkracht’ met fotografie van Gosse Bouma

Op: 07-06-2022

Amsterdam wordt wel gezien als het ‘Venetië van het Noorden’, maar vroeger waren de grachten zo vies dat de stad ‘de mooie vrouw met de stinkende adem’ werd genoemd.

Hoe staat het nu met de kwaliteit van het water? En wat leeft er allemaal in de grachten?

Op 17 juni 2022 opent het Grachtenmuseum haar nieuwe tentoonstelling Waterkracht met fotografisch werk van de Amsterdamse fotograaf Gosse Bouma. De foto’s van Bouma zijn serene scenes van een normaal zo drukke binnenstad van Amsterdam. Aan de hand van Bouma’s werken wordt in de tentoonstelling verteld over het leven in, op en langs de grachten van Amsterdam, van de zeventiende eeuw tot nu.

In de middeleeuwen aten mensen vis uit de gracht en brouwden ze bier met het water. Maar door de snelle groei van de stad in de zeventiende eeuw en het gebrek aan een rioolsysteem, werden de grachten steeds viezer. Er werd van alles in gedumpt: huisvuil, slachtafval en de inhoud van toiletemmers. Sinds het begin van de twintigste eeuw is de kwaliteit van het grachtenwater geleidelijk verbeterd. Verschillende instanties werken tegenwoordig samen om dat voor elkaar te krijgen. Hoe managen ze het water eigenlijk? De zeespiegel stijgt, maar hoe zorgen we ervoor dat de grachten niet overstromen? Waterkracht is te zien van 17 juni 2022 t/m 29 januari 2023

Biografie Gosse Bouma

Gosse Bouma (35 jaar) is fotograaf en filmmaker. Hij heeft een passie ontwikkeld voor straatfotografie en laat graag het serene van de vroege ochtend in Amsterdam zien. Hij was in 2021 finalist in de prestigieuze tweejarige Hasselblad Masters Awards.

Meer informatie: Bo Németh: bo@grachten.museum